Gear

FUGA filmklub kéthetente keddenként 8. – Szomjas György építészeti filmjei

építészet

2024. július 2. kedd 18:00

Új Ház – Építészeti filmsorozat Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező emlékére kéthetente keddenként

Az est moderátora Csanády Pál építész, az Artifex Kiadó Kft. ügyvezetője, a Metszet folyóirat főszerkesztője.

Rendező: Szomjas György, operatőr: Dénes Zoltán, zene: Dresch Mihály.
A vetítés után Csanády Pál beszélget az építészekkel.
2017-ben a Nemzeti Kulturális Alap Építőművészeti Szakmai Kollégiuma arra az elhatározásra jutott, hogy napjaink építőművészetét jó lenne megfelelő módon a széles nagyközönséggel is megismertetni.
A filmsorozat elkészítésére Szomjas György Kossuth-díjas filmrendezőt kérték fel. Talán kevésbé ismert, hogy Szomjas György, mielőtt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán rendezői diplomát szerzett, négy évet tanult a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán és csupán egy év választotta el attól, hogy maga is építészmérnök legyen. Mindenesetre kapcsolata nem szakadt meg az építészettel.
„Filmsorozatunk arra vállalkozott, hogy az építészet külső-belső összefüggéseire és fontos értékeire mutasson rá filmes eszközökkel. Olyan kapcsolat megteremtését tűztük ki célul, amely az egyes épületek bemutatásán keresztül magát az építészetet hozza – reményeink szerint – megérthető közelségbe az érdeklődőkhöz.
Az épületek kiválasztásánál igyekeztünk szem előtt tartani a sokszínűséget. A történelmi korok fontos középületeinek rekonstrukcióitól kezdve, a kegyhelyeken-templomokon, az iskolákon, a sportlétesítményeken át a családi házakig, változatos és széles a skála.
Az elkészült sorozatban az építészszakma képviselői önmaguk hozzák közelebb a nézőkhöz a megvalósult épületeket, bemutatva a terveket a terveik által elkészült épületeken és hitvallásaikon keresztül. A film tisztelgés az építészek és munkájuk, egyben a magyarországi építészeti kultúra előtt.”
(Dénes Zoltán szinopszisa)
A sorozat első blokkjában nyolc film – filmenként három építész.
Kéthetente keddenként 18.00-tól:
.

Július 02. kedd 18:00
ÚJ HÁZ 08.
Vasáros Zsolt – Rudabánya – Rudapithecus látványtár
Farkas Gábor, Boros Pál – Kecskemét – Városi Mozi rekonstrukció
Dévényi Sándor – Kékesd – Szent Mihály Arkangyal Templom
rendező: Szomjas György, operatőr: Dénes Zoltán

  Vasáros Zsolt

  Farkas Gábor

  Dévényi Sándor

A filmsorozat elkészítése az NKA támogatásával valósult meg.

www.nka.hu

Link: https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/archivum/palyazati-felhivasok/muveszeti-fotematikaju-allando-kollegiumok-palyazati-felhivasok/az-epitomuveszet-kollegiuma-nyilt-palyazati-felhivasa-2/

Kreditpont: IGEN