Gear

FRAKTÁL HORIZONTOK: Rácz (SK), Szatzker (HU), Hraško (SK)

Komolyzene

2023. november 19.,  vasárnap  18:00

Fraktál Horizontok / Mester és tanítványai koncertek

Fókuszban a harmonika

 
Rácz Tibor                                                      Szatzker Zsanett                                                             Andrej Hraško


Műsor:

T. Rácz: Fantasia di noi
G. Hermosa: Gernika
K. Roeseling: Sonate für Akkordeon
C. Volkov: Sonata No.1
C. Orff: Carmina burana: -Tanz der Bauern in der Schenke
-Ah, da hängt ja der Mond
-Fortune plango vulnera
-Veris leta facies
-Ecce gratum
P. Londonov: Scherzo-Toccata
J. Gart: Scherzo
D. Saluizzi: Gorrión
G. Hermosa: Anantango
J. Bažant: Intermezzo
M. Legrand: Les moulins de mon coeur
L. Böellmann: Toccata


Rácz Tibor
dunaszerdahelyi születésű nemzetközileg elismert harmonikaművész, 45 éven át volt a Konzervatórium Bratislava tanára, ahol harmonikát, kamarazenét, esztétikát és zeneirodalmat oktatott. Ezidő alatt számos, ma már elismert, nemzetközi sikereket magukénak tudható harmonikaművész tarthatja Rácz Tibort mesterének.
Játékát leginkább a következő szavak jellemzik, Dr. Vladimír Čížik írta róla:
„Rácz művészi megnyilvánulását a mély érzelmek intenzivitása iránti ragaszkodás és a célzatos megfontoltság mindenkori ötvözete fémjelzi, így alakítva ki egy sikeres és stílushű zenei tolmácsolást. Meggyőzően, kirobbanóan, nagy drámai erővel játszik, miközben feltétlen figyelmet szentel a kiműveltségnek és árnyaltságnak. Mindezt a harmonika-technika rejtelmeinek tökéletes tudása teszi nála lehetővé”.
Tanítványainak ezt igyekszik egyaránt átadni, a zenében kompromisszumokat nem ismerve.

Szatzker Zsanett és Andrej Hraško aktívan koncertező harmonikaművészek, akik a mai napig tartják a kapcsolatot volt professzorukkal, és működnek vele együtt koncerteken, mesterkurzusokon. Mindketten számos elismerésben részesültek már, több nemzetközi és országos díj nyertesei.

Hármuk közös koncertjén a közönség nem csak a klasszikus és modern harmonikairodalom változatos műveivel találkozhat, hanem megtapasztalhat egy igazán különleges kapcsolatot és együttműködést mester és tanítványai között, mely az iskolákon túl is átível.