Gear

Eleőd Ákos építész kiállítása – Kelet-nyugati átjáró (film)

film, színház

2023. december 1. péntek 19:00

Eleőd Ákos építész, a Memento Park alkotója kiállításának kísérő eseménye
Kelet-nyugati átjáró (2009) – rendező: Papp Gábor Zsigmond

A film interjúkkal és számos archív felvétellel mutatja be azoknak az embereknek a történetét, akik számára 1989-ben Magyarország volt a kelet-nyugati átjáró.
Vendégünk Papp Gábor Zsigmond rendező – közösen megnézzük a filmet, előtte-utána pedig beszélgetünk a keletkezéstörténetéről.
1989 nyarán az NDK-ból több tízezer turista érkezett Magyarországra. A végsőkig el voltak keseredve, mert úgy érezték, otthon nincs jövőjük. Nem volt szabadság, nem volt áruválaszték, a fizetések alacsonyak voltak és nem lehetett utazni, csak Kelet-Európába. A gazdag és szabad Nyugat-Németországba akartak menni, de nem kaptak útlevelet és azt remélték, hogy a szovjet blokk legszabadabb országán, Magyarországon keresztül átmehetnek a vasfüggönyön Ausztriába, majd Nyugat-Németországba. Voltak, akik csomagjaikat és autóikat hátrahagyva megpróbáltak átszökni az osztrák-magyar határon. Voltak, akik több hétre lesátoroztak az NSZK budapesti követségének udvarán. Mások a Máltai Szeretetszolgálat segítségével élve a zugligeti templom kertjében laktak hónapokig. Magyarország végül a két Németország konfliktusában az ellenséges szövetségi rendszerbe tartozó NSZK mellé állt, szeptember 11-én megnyitotta a határt. Ez a lépés nagy szerepet játszott abban, hogy két hónappal később a Berlini Fal leomolhatott.
Kreditpont: IGEN