Gear

Csináljunk színházat!

színház

2021. december 13. hétfő 17:00

A Magyar Színházi Társaság programja

Csizmadia Tibor vendégei három város színházát képviselik. Barta Dóra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balett-tagozatának vezetője és a Kecskemét City Balett művészeti vezetője; Kozma Attila a Miskolci Balett vezetője, Vári Bertalan pedig a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház tánctagozatának, a Bartók Táncszínháznak a művészeti vezetője.

A Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! beszélgetéssorozatában a színházvezetés kérdéseit boncolgatja vendégeivel Csizmadia Tibor. Felidéztük az elmúlt 40 év színházalapításainak történetét, beszélgettünk budapesti és vidéki igazgatókkal, pályakezdő rendezőkkel, megvizsgáltuk a pályázati rendszert.

A vidéki nemzeti színházak kapcsán többrészes sorozatba fogtunk, amelyben a különböző tagozatok színházon belüli helyét és speciális követelményeit ismerhetik meg az érdeklődők. Az operatagozatok után decemberben a tánctagozatok sajátosságairól esik szó. Ezúttal is keressük az egyes városok sajátosságait, de azt is megnézzük, vannak-e azonos kihívások. Milyen hagyományai vannak Dunaújvárosban, Kecskeméten és Miskolcon a táncnak és a tánctagozatnak? Hol a helye a színházban a tánctagozatnak? Mennyire önállóak? Milyen feladataik vannak a színházban, és hogyan dolgoznak együtt más tagozatokkal? Milyen perspektívát kínálnak egy táncművésznek?

Az esemény ingyenes, azt az érvényes járványügyi szabályozást figyelembe véve szervezzük.

A beszélgetés a Jó kérdés és a Magyar Színházi Társaság Facebook-oldalain élőben követhető, a későbbiekben a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján visszanézhető.

Támogató: NKA