Gear

CSERNY DESIGN

formatervezés

2022. június 16. csütörtök  16:00

A kiállítást megnyitja: Hidvégi János muzeológus
                                                                                                                                                                                                  megtekinthető: 2022 06 30

Filmvetítés: A technográfus
Portréfilm Cserny József emlékére, Bonta Zoltán, MMA 2019

„Bányatelepen, Perecesen laktunk, apám volt az üzemvezető, ott gyermekként belenőttem a gépek szeretetébe, a világon először a bányában használtak gépeket. A bányatelepen volt egy gépműhely, ahol járműveket is javítottak. Megtanultam, mi a különbség a szép jármű és a jó jármű között.” (Cs. J.)

Cserny József ipari tervezőművész (19392009) Diósgyőrben született, családjában apai ágon zenészeket és Selmecbányán végzett bányaműszaki szakembereket tartanak számon. A szövetkezeti mozgalom idején diplomázott, önálló művészként több kisszövetkezet vezető tervezője lett. Ezek a kis műhelyek egyszerű körülmények között, szanálásra ítélt telephelyeken működtek. Cserny érdeme, hogy a szövetkezeti ipar a magyar járműipar fontos részévé vált.

Járművei jelen voltak az egész országban. Tervezett: rollert, motorkerékpárt, mopedet, kisautót, villanyautót, buszt, ipari lakókocsikat, áruszállító- és büfé kocsikat, rokkant kocsit, városnéző mikrobuszt, cirkuszi állatszállítót, tűzoltóautót, hajót, kajakot, kenut, jachtot, motorcsónakot. Járműveit évente a Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatták be, csaknem minden évben BNV díjat nyert. Ezekből a műhelyekből hiányzott a préstechnika, az üvegtechnika, hulladék lemezekből dolgoztak. A formák szögletesek, erős elemekből épültek. fel. Később, 1966-tól lehetősége nyílt a poliészter, a nyugati világból kitiltott veszélyes anyag alkalmazására. Egy kis üzemben a tervező részt kér és kap a műhelymunkából, ott van a prototípus születésénél, vagy épp maga készíti a saját otthonában.

„Az egész műhely azt figyeli, hogy a tervező hogyan fogja a szerszámot. Megformálja a tárgyat, de a kész tárgynak működnie kell és mert jármű, biztonságosan. A jármű egy-egy kor technikai csúcseredményeinek összefoglalása, a tervező a használókkal együtt alakítja, folyamatos visszajelzést vár.” (Cs. J.)

A szövetkezeti ipar végét jelentette a rendszerváltás. A felszámolási jegyzőkönyvek a tárgyi emlékeket nem őrizték meg. Cserny József munkái, járműtechnikai újításai, feljegyzései szociológiai és ipartörténeti ritkaságok, egy korszak, a „szocialista design” 50 évének értékes dokumentumai.

Cserny József a Zsennyei Műhely alapítója, a Soproni Egyetem tiszteletbeli doktora. Kutatásaiban a kultúra gyökereire alapozva fogalmazta meg tervezői és oktatói hitvallását.

Kitüntetései: Kossuth-díj, Munkácsy-, Dózsa Farkas-, Csonka János-, Simsay Ildikó-és Érdemes Művész-díj.