Gear

Bauhaus up!

képzőművészet

2020. október 2. péntek 17.00

17.00        Bauhaus Up! 

A SZIE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Kar hallgatóinak munkái a Bauhaus kapcsán: feldolgozások, parafrázisok, újragondolások 

Tárlatvezetés Szalay Miklóssal és Szigethy Annával

a kiállítás megtekinthető: 2020 10 05

A tárlatvezetést élőben közvetítjük a FUGA YouTube csatornáján!

A Budapest Design Week 2020 programja

A Rippl-Rónai Művészeti Kar a 2018–19-es tanévben a Bauhaus megalapításának 100. évfordulóját ünnepelte. Kiállításokon, előadássorozaton, tanulmányút és workshopok során próbáltuk megismertetni hallgatóinkkal a Bauhaus jelentőségét, máig tartó hatását, gyakran aktualizálva az egykori feladatokat, témákat. Több mint 15 kurzuson gyakorlati feladatokon dolgoztunk, amelyek különbözőképpen kapcsolódtak a Bauhaushoz – vagy az ott készült ikonikus munkákat, azok szellemiségét, történetét dolgoztuk fel, vagy aktualizált feladatokban a művészet, a design mai helyzetét vizsgáltuk. Az akkor aktuális vizuális és társadalmi problémák sokszor ma is kérdések a művészek, tervezők számára.  A Bauhaus Up! kiállítás a mai fiatal művészek Bauhaus inspirálta feladatokra adott vizuális válaszait mutatja be.

Ahogy a Bauhausban is, mi is több műfajban, médiumban dolgoztunk, igyekeztünk minél több eszközt használni a feladatok kivitelezésénél: az elkészült anyagban szerepelnek videók, rajzok, fotók, helyspecifikus installációk, grafikák, kísérleti fotográfiák, dokumentumfilmek, konceptuális művek és performansz is. A kiállítási anyagon Appelshoffer Péter, Borbás Dávid, Ficzek Ferenc, Gimesi Judit, Gyenes Zsolt, Jónás Péter, Károly Sándor Áron, Kozma Péter, Mátis Rita, Molnár Ágnes Éva, Sörös Rita, Szabó Zsófia, Szalay Miklós, Szigethy Anna tanárok vezette kurzusokon dolgoztak a Fotográfia, Mozgóképkultúra, Látványtervező, Képalkotás, Elektronikus ábrázolás valamint a Képi ábrázolás szakok több évfolyamának hallgatói – azaz majdnem mindenki a RIPPL-ön.

https://bauhausup.hu/index.php

https://designhet.hu/2020/