Gear

Ansnitt Filmklub – Jelmezműhely 2019 tél/tavasz

film

2019. május 20. hétfő 19.00

Huszárik Zoltán: Szindbád (1971)

A Film-Virage Kulturális Egyesület programsorozata

előadók: Dr. Kárpáti Ildikó filmesztéta és az Ansnitt Filmklub csapata

A Krúdy Gyula Szindbád történetei alapján készült, 1971-ben bemutatott alkotás a magyar filmtörténet egyik kiemelkedő műve. Huszárik Zoltán első nagyjátékfilmje nem csak a legendás színészgárda (a teljesség igénye nélkül: Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Dajka Margit, Nagy Anna, Szegedi Erika, Andai Györgyi), hanem festői és zseniálisan megalkotott képi világa (operatőr: Sára Sándor, makro-felvételek: Gujdár József) miatt is emlékezetes. Vágó Nelly (1937–2006) Kossuth-díjas jelmeztervező ruhakölteményei pedig tökéletes komponensei e mozgókép szecessziós világának.

A „látvány nagyasszonyának” is nevezett jelmeztervezőre és munkásságára (Macskajáték, Hanussen stb.) a vetítést követő beszélgetés alkalmával szeretnénk bővebben is kitérni, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a Szindbád vizuálisan tökéletesre komponált látványvilága, annak rétegzett mondanivalója, és az ebből fakadó értelmezési lehetőségek mellett sem.

 

 

 

 

 

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.

A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap