Gear

Ansnitt Filmklub

film

2020. január 13. hétfő 19.00

Ansnitt Filmklub
Púdertől a maszkig
Haj-smink-maszk-prosthetics sorozat 2020 /tél-tavasz

A Film-Virage Kulturális Egyesület rendezvénysorozata

Mi történik, ha egy elefánt és egy galamb egybekel?
Haj és smink: Beatrice De Alba és John E. Jackson etc.

előadó: Danileszk Rita

A mexikói Frida Kahlo önnön jogán vált világhírű festőnővé, de ahhoz, hogy alakja napjainkra olyan ikonikussá váljon, mint akár Marilyn Monroe-é, valószínűleg ez a film is nagyban hozzájárult.

A Julie Taymor által rendezett életrajzi alkotás rendkívül sokrétű. A Frida Kahlo (Salma Hayek) életét alapjaiban megváltoztató buszbaleset, az érzelmi magasságokkal és mélységekkel együtt járó életre szóló szerelem (Diego Rivera Alfred Molina alakításában), illetve a testi fájdalmát és lelki gyötrődését vászonra festő művésznő alakja ugyanakkora súlyt kap a filmben, mint a mexikói kultúra, vagy a kor, melyben Kahlo élt. A festmények szó szoros értelemben történő megelevenítése plusz töltetet ad az amúgy is okosan érzékeny alkotásoknak. A film zenéje, különösen Chavela Vargas éneke, igazán rendkívüli atmoszférát teremt a többszörösen Oscar-díjra jelölt mozgóképnek.

Az pedig, hogy 2003-ban a díjat végül (a Legjobb eredeti filmzene mellett!) a Legjobb sminknek és maszknak járó kategóriában épp Beatrice De Alba és John E. Jackson kapták ezért a munkájukért, nem véletlen.

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.

A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

 Támogató: Nemzeti Kulturális Alap