Gear

Ansnitt Filmklub

film

2020. január 20. hétfő 19.00

Ansnitt Filmklub
Púdertől a maszkig
Haj-smink-maszk-prosthetics sorozat 2020 /tél-tavasz

A Film-Virage Kulturális Egyesület rendezvénysorozata

„Köszöntsétek nagy tapssal a zenekaromat, a Szexi csokoládét!”
Maszkmester: Rick Baker
Előadó: Danileszk Rita és Horváth Miklós

1982-ben, az Oscar-díjak történetében először osztották ki a Legjobb sminknek és maszknak járó díjat, melyet akkor Rick Baker nyert el (Egy amerikai farkasember Londonban), aki később további 6 díjjal és számtalan jelöléssel gazdagította reputációját. Az egyik jelölést éppen aktuális filmünkben nyújtott munkájáért zsebelhette be, melyben először dolgozott együtt Eddie Murphy-vel. Az, hogy a színész egy filmben a különböző maszkok segítségével többféle karaktert is megformál, később védjegyévé vált (Bölcsek kövére, Életfogytig, Bölcsek kövére 2, Norbit). Ezzel először ebben az 1988-as filmben kísérleteztek Bakerrel, és olyan jól sikerült, hogy amikor Murphy a zsidó öregember maszkjában átment a stúdió egyik részlegéről egy másikra, majd a normál beszédhangján azt mondta, hogy ő Eddie Murphy, senki sem hitt neki.

Noha manapság már a számítógépes grafikus megoldások némileg a háttérbe szorították az ebben a filmben is látható hagyományosabbnak számító technikát, Rick Baker, aki John Landis rendező első filmjének (Schlock) is társalkotója volt, azzal együtt, hogy a mai napig aktívan dolgozik, megkerülhetetlen mérföldkövévé vált a filmes maszk- és sminktörténetnek.

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.

A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

 Támogató: Nemzeti Kulturális Alap