Gear

Ansnitt Filmklub 2020 tél/tavasz

film

2020. február 3. 18.30

Púdertől a maszkig. Haj-smink-maszk-prosthetics sorozat
A Film-Virage Kulturális Egyesület rendezvénysorozata

Valan – Az angyalok völgye (r.: Bagota Béla 2019, 98 perc)

Vendégeink: Hortobágyi Ernella, a film sminkese és Bagota Béla, a film rendezője

Bagota Béla nevével eddig elsősorban rendezőasszisztensként találkozhattunk: olyan filmekben dolgozott, mint az Isteni műszak, a Swing, vagy az Ansnitt Filmklubban már vetített Lajkó – Cigány az űrben. Első saját rendezése, a Valan – Az angyalok völgye egy feszült lélektani krimi, amelynek főszereplője, Péter (Krisztik Csaba) a saját elveszett húgát keresi minden eltűnt nőben, akik után immáron rendőrként nyomoz. Egy telefonhívás Valanba, a hólepte romániai bányászvárosba szólítja: elképzelhető, hogy megtalálták a húga holttestét…

E film esetében az alkotói vezérelv a természetesség és a hitelesség volt, ami számos kihívással járt mind a smink, mind pedig a hajviselt tekintetében. A natúr smink önmagában sem egyszerű feladat, nemhogy télen, a hegyek között -15 °C-ban, amikor az ember arcszíne megváltozik a hidegtől. Azonban kihívást jelentett a múltbéli jeleneteknél a szereplők fiatalítása is, vagy a gyerekszereplők „összejátszása” későbbi felnőtt önmagukkal. Az 1980-as évek végének hiteles ábrázolásához a szereplők korabeli hajviseltével is igyekeztek hozzájárulni az alkotók. Ezen felül pedig – elvégre egy krimiről van szó – a sebek, és sérülések erőteljes, de mégsem túlzó megjelenítése is fontos volt.

A filmeket magyar felirattal vagy magyar szinkronnal vetítjük.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérjük feltüntetni. Kérjük, hogy a pontos kezdés érdekében vendégeink negyed órával a vetítés kezdete előtt érkezzenek meg.

A filmeket oktatási segédanyagként vetítjük.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap