Gear

Ansnitt Filmklub

film

2020. november 2. hétfő 18.30

Ansnitt Filmklub. Púdertől a maszkig. Haj-smink-maszk-prosthetics sorozat 2020. ősz

A Film-Virage Kulturális Egyesület rendezvénysorozata

Tisztelgés a világ legrosszabb filmrendezője előtt

Maszk: Ve Neill, Rick Baker, Yolanda Toussieng

Előadó: dr. Zalán Márk

A filmtörténeti közvélemény az amerikai Edward D. Wood Jr.-t tekinti világ legrosszabb filmrendezőjének. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, Wood művei napjainkig hatalmas rajongótábornak örvendenek. Csodálói között találjuk a hírneves Tim Burtont is, aki a kilencvenes évek elején forgatott nagyjátékfilmjével tiszteleg a végtelenül lelkes, ám tehetségtelenségét leplezni képtelen rendező, valamint Lugosi Béla előtt, aki Wood talán legismertebb, a 9-es terv a világűrből (Plan 9 from outer space, 1959) filmjében szerepelt utoljára.

A film egyik legnagyobb kihívását éppen Lugosi arcának hiteles megteremtése jelentette, ugyanis az őt alakító Martin Landau alig hasonlított a néhai klasszikus horrorfilmes sztárra. Ám a maszkmester Ve Neill két neves kollégájával (Rick Baker, Yolanda Toussieng) összefogva sikerrel vették az akadályokat, munkájukat pedig az Akadémia Oscar-díjjal jutalmazta.

Az Ansnitt Filmklub tavasszal sajnálatos módon megszakadt rendezvénysorozatát ősszel folytatjuk! A Púdertől a maszkig címre keresztelt sorozatunk elmaradt 6 előadása során tovább merítkezünk a maszk, a smink és a haj filmes felhasználásának rejtelmeiben. A vetítéseket ezúttal heti rendszerességgel, ám változatlanul hétfőnként, 1830-as kezdéssel tartjuk meg.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a program ingyenes, de regisztrációhoz kötött és korlátozott létszámban látogatható! Ezért kérjük, hogy az egyes előadások előtt legyenek szívesek küldeni nekünk egy email-t az ansnittfilmklub@gmail.com-ra. Az email tárgya az adott film címe legyen, a tartalma pedig annak a neve, aki regisztrálni szeretne, illetve, hogy hány fővel érkezik.

Szeretnénk továbbá felhívni figyelmüket, hogy a FUGA egész területén a maszk viselése kötelező, a filmvetítések ideje alatt is!

Kérjük vendégeinket, hogy a vetítés kezdése előtt legalább negyed órával legyenek szívesek megérkezni a helyszínre! Köszönettel: az Ansnitt Filmklub csapata

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap