Gear

Allan Siegel: Close Encounters of the Food Kind: Cities, Public Space and Democracy

fotó

2019. június 12. szerda 18.00

Kiállítás és könyvbemutató /Exhibition and book launch

megnyitja I opened by: Peternák Miklós

kiadó I publisher : OnCurating.org, 2018

megtekinthető I open until: 2019 07 12

A „Close Encounters of the Food Kind” a piaccsarnokoknak és a helyi élelmiszerpiacoknak a közösségben betöltött létfontosságú szerepét elemzi. A könyv képek és történelmi leírások segítségével követi a piacterek fejlődését az ókori Görögországtól egészen napjainkig. Az athéni agora ebben az értelmezésben egy közöségi tér, amely helyet teremtett a demokrácia alapját képező diskurzusformák kialakulásához.

A könyv fókuszában Budapest piacai állnak, illetve azok más európai helyszínekkel való kapcsolata. A fényképek és elemzések segítségével a könyv arra mutat rá, hogy a nagyvárosokban és a falvakban a piacterek továbbra is meghatározó szerepet töltenek be a helyi élelmiszerláncban, valamint a társadalom politikai életében.


„Close Encounters of the Food Kind” celebrates the importance of market halls and local food markets as vital public spaces. Using images and historical commentary, the book traces the evolution of the market hall from ancient Greece through the present day. It describes the role of the Athenian agora as a social space that fostered forms of discourse basic to a democracy.

With Budapest market places as central sites, „Close Encounters of the Food Kind” illustrates a thread that links together other notable sites from across Europe; with photographs and analysis, the book describes how, whether in large cities or villages, market places continue to maintain a crucial position in the local food chain as well as a society’s political life.