Gear

A Szemben fotókiállítás finisszázsa – könyvbemutató

fotó

2024. április 8. hétfő 17:00

A Szemben fotókiállítás finisszázsa – könyvbemutató

A SZEMBEN kiállítás a végéhez közeledik a FUGA-ban. (Bővebben a kiállításról: https://www.maltai.hu/cikk/hir/4893)
A zárónap április 8-án, a Roma kultúra napján lesz, amikor bemutatjuk a kiállítás kibővített fotós és írásos anyagából készült SZEMBEN című albumot.

A program:
Botos Dominik és zenekara (a Máltai Szimfónia növendékeinek koncertje),
– élő könyvtár jelleggel beszélgetés a Máltai Szeretetszolgálat és a Felzárkózó települések program munkatársaival, azaz ismerkedés a képek és történetek hátterét adó Jelenléttel,
– az album bemutatása,
– evés-ivás és még több beszélgetés.
Kell némi bátorság ahhoz, hogy találkozzunk Magyarország felzárkózó településeinek olykor szürreális valóságával, mert legalább annyi veszélyt rejt magában, mint tükörbe nézni egy hosszú éjszaka utáni reggelen. Nem feltétlenül mindig azzal a képpel találjuk szemben magunkat, amelyet látni szeretnénk, de mégiscsak azok is Mi vagyunk.
A Szemben című fotótárlat az ország hátrányos helyzetű településeinek életébe enged betekintést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak objektívjén keresztül. Szubjektíven.
Majoros Árpád Csaba közel tíz éve járja a legszegényebb falvakat a Máltai Szeretetszolgálat fotóriportereként. Otthonosan mozog egy olyan világban, amely a többségi társadalom számára ismeretlen. Az eldugott falvak történeteit és az ottani sorsokat úgy örökíti meg, hogy a pillanatnak ő maga is részévé válik. A nehéz körülmények között élő emberek, családok, gyerekek életébe eddig nem látott szemszögből tekinthetünk be a kiállítás képein keresztül.
Majoros Árpád Csaba visszatérő vendége olyan otthonoknak is, amelyeknek környékére kevesen merészkednek, elzárt közösségek ”láthatatlan arcát” mutatja meg egészen közelről. Nem a fotótémákat, hanem a találkozásokat keresi, a képek nem céljai, csupán termései a falvakban tett látogatásainak.
Mátrai Roxána írásai tágítják ki a képekbe sűrített pillanatokat. A tárlat fontos részei az írott és hangzó történetek, amelyek a fotókon szereplő emberek életéről, örömeiről és nehézségeiről mesélnek időnként humorral, az író saját megélései szerint.
A felzárkózó települések távoli világa közvetlenül és a maga természetes valójában jelenik meg a képeken és a történetekben, mert az alkotók a társadalmi különbségek helyett a közös értékeket, örömöket keresik, és rendre meg is találják: itt a legnagyobb szegénységben is jut egy kávé a vendégnek, alvóhely az utazónak és ebéd annak, aki jó időben érkezik. A fotós szavai szerint, olyanok ezek a látogatások, mintha a vidéki nagymamához érkezne.
A kiállításon a társadalmi problémák egy nehezen emészthető témakörével találja magát szemben a látogató. Ennek a találkozásnak a hatása személyenként más és más felismerésekhez vezethet, a témával való kapcsolatok mögötti érzelmek, gondolatok, reakciók és kérdések sora végtelen. A Máltai Szeretetszolgálat válasza a társadalmi leszakadás kérdésére évtizedekkel ezelőtt megszületett. Ez a Jelenlét program, amelynek módszertanára épülve zajlik országosan a Felzárkózó települések program a hátrányos helyzetű falvak felemeléséért.
A Szemben című fotótárlat és album a Jelenlét megtartó és építő erejét sajátos mércével méri, a felzárkózás hosszú útján tett aprónak tűnő emberi értékeket, erőfeszítéseket teszi láthatóvá.