Gear

A rózsaszín Zsolnay

könyvbemutató

2022. március 31. csütörtök 17:00

Könyvbemutató

A rózsaszín Zsolnay 

Winkler Barnabás gyűjteménye és írásai

Hap Galéria, Budapest, 2022

Winkler Barnabással, a Zsolnay rózsaszín használati tárgyak gyűjtőjével, a könyv létrehozójával  Osvárt Judit beszélget (főszerkesztő, ELLE Decoration magazin, a Magyar Formatervezési Tanács tagja).

Közreműködik: Komlóssy Gábor trombitaművész, Kálid Artúr színművész

A könyvbemutató alkalmából a könyv kedvezményesen vásárolható meg. A szerzők, Winkler Barnabás és Hübner Teodóra dedikálnak.

A Zsolnay név világszerte ismert. Színes dísztárgyak és különleges épületkerámiák jutnak eszünkbe. De kevesen tudják, hogy az elfeledett, a Zsolnay-gyár hírnevét megalapozó, az 1800-as évek közepétől 1900-ig gyártott és saját korában rendkívül népszerű rózsaszín mázzal készült használati tárgyak az európai formatervezés történetének kihagyhatatlan részei. Egy Zsolnay rózsaszínű boroskancsóval öt évtizeddel ezelőtti véletlen találkozása indította el Winkler Barnabás építész életreszóló gyűjtőszenvedélyét. A könyv a száz évig Csipkerózsika álmát alvó, mára épp általa ismertté tett rózsaszínű tárgyak 1500 darabot is meghaladó gyűjteményét mutatja be sok képpel és a gyűjtésről szóló személyes, sokszor mulatságos, önironikus történettel.