Gear

A Pesti Bölcsész Akadémia kihelyezett előadása

tudomány

2019. december 5. csütörtök 19.00

Laikusok a kutatásban. Úton a nyílt tudomány felé

Előadó: Bilicsi Erika

Az 1990-es évek óta nagy változáson ment át a tudományos kommunikáció: a nyílt hozzáférésű publikálás révén egyre erősebb a társadalmi kontroll, szinte mindennapos az adófizetők pénzéből született kutatási eredmények megosztása a nagyközönséggel. Az utóbbi években pedig felvirágzott a laikusok által végzett kutatás is: a tudósok egy része egyre nyitottabbá válik, kutatásaikba bevonják az érdeklődőket, közös eredményeiket pedig online felületeken osztják meg. Önkéntesek ezrei vesznek részt ilyen projektekben, a kutatókkal együtt dolgozva érnek el tudományos sikereket.

Az egyik legnépszerűbb online együttműködési platform a Zooniverse, ahol jelenleg több mint 100 kutatási projektbe kapcsolódhatnak be az érdeklődők az űrkutatástól, a biológián át, az irodalomtudományi témákig. A felület biztosítja az önkéntesek és a tudósok közötti folyamatos kommunikáció lehetőségét, így lehetőséget ad arra is, hogy ne csak a monoton munkafolyamatokba legyenek bevonhatóak az önkéntesek, de az eredmények kiértékelésében is részt vehessenek.

Az előadás egyrészt bemutatja, milyen eszközök segítségével lehet hozzáférni a nyílt hozzáféréssel publikált szakirodalomhoz, másrészt hogy hogyan lehet bekapcsolódni a kutatási projektekbe.

Bilicsi Erika az ELTE BTK Könyvtártudományi Doktori Programjának hallgatója, kutatási területe a nyílt hozzáférésű publikálás tudományos kommunikációra gyakorolt hatása. Mindennapi munkája során is az open access mozgalom támogatásával foglalkozik az MTA Könyvtár és Információs Központ Szakinformatikai Osztályának vezetőjeként.